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Tax Payer Representative’s Requests 
 

 This is an Advisory Opinion regarding Rule 31 of the Rules of Supreme Court of 
Arizona regarding whether an attorney practicing outside the State of Arizona, who is not a 
licensed Arizona attorney, or CPA or IRS agent, is engaged in the unauthorized practice of law 
by submitting a request to the Arizona Department of Revenue for private tax payer ruling or 
information letter on behalf of an out-of-state client. 
 
Issues: 
 
Is (i) an attorney practicing outside the State of Arizona and not admitted to practice law in 
Arizona, (ii) a Certified Public Accountant, or (iii) an enrolled agent before the Internal 
Revenue Service, who submits a request to the Arizona Department of Revenue for a private 
taxpayer ruling or an information letter on behalf of an out-of-state client engaged in the 
unauthorized practice of law in Arizona?  No, as long as the attorney, CPA, or enrolled agent is 
not suspended or disbarred from practicing before the United States Internal Revenue Service. 
 
Facts: 
 
The Arizona Department of Revenue (the “Department”) may issue a private taxpayer ruling 
(“PTR”) or an information letter (“IL”).  A PTR interprets and applies Arizona tax laws to a 
particular set of facts set forth by the taxpayer requesting the ruling, and is issued only to that 
taxpayer with respect to a specific fact situation.  An IL is a letter that responds to a written 
inquiry from a taxpayer, a taxpayer’s representative, or a business, trade, or industrial 
association or similar group.  An IL is issued if:  (a) the inquiry indicates a need for general 
information that requires written assistance or advice on tax principles or applications; or 
(b) the inquiry does not meet the requirements for issuance of a PTR, but the Department 
determines that written assistance or advisement is appropriate. 
 

__________________ 
1 Opinions of the Committee are advisory in nature only and are not binding in any 
disciplinary or other legal proceedings. © State Bar of Arizona 2005 

A request for a PTR must include:  (a) the requesting taxpayer’s identifying information; 
(b) the signature of the requesting taxpayer or the taxpayer’s representative; (c) if the request is 
submitted by a representative, proof that the person is an authorized agent of the taxpayer; (d) a 
detailed description of the facts with respect to which the PTR is sought, including 
identification of all interested parties; (e) an analysis of the material facts included in any 
accompanying documents and their bearing on the issues raised in the request; and (f) if the 
taxpayer is advocating a particular conclusion, an explanation of the grounds for the taxpayer’s 



proposed conclusion and the relevant legal authorities in support of the conclusion.  Given the 
nature of an IL, similar requirements are not imposed for the issuance of an IL. 
 
Relevant Authority: 
 
Arizona Supreme Court Rule 31: 
 

Rule 31. Regulation of the Practice of Law 
 

(a) Supreme Court Jurisdiction Over the Practice of Law 
 

1. Jurisdiction.  Any person or entity engaged in the practice of law 
or unauthorized practice of law in this state, as defined by these rules, is subject 
to this court’s jurisdiction.   
 

2. Definitions. 
 

A.  “Practice of law” means providing legal advice or services to 
or for another by: 

 
(1)  preparing any document in any medium intended 

to affect or secure legal rights for a specific person or entity; 
 
   (2)  preparing or expressing legal opinions; 
 

 (3)  representing another in a judicial, quasi-judicial, 
or administrative proceeding, or other formal dispute resolution 
process such as arbitration and mediation; 

 
(4) preparing any document through any medium for 

filing in any court, administrative agency or tribunal for a 
specific person or entity; or 

 
 (5) negotiating legal rights or responsibilities for a 
specific person or entity. 

 
B.  “Unauthorized practice of law” includes but is not limited to: 

 
 (1) engaging in the practice of law by persons or 
entities not authorized to practice pursuant to paragraphs (b) or 
(c) or specially admitted to practice pursuant to Rule 33(d); or 

 
 (2) using the designations “lawyer,” “attorney at law,” 
“counselor at law,” “law,” “law office,” “J.D.,” “Esq.,” or other 
equivalent words by any person or entity who is not authorized to 
practice law in this state pursuant to paragraphs (b) or (c) or 
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specially admitted to practice pursuant to Rule 33(d), the use of  
which is reasonably likely to induce others to believe that the 
person or entity is authorized to engage in the practice of law in 
this state. 

 
  . . . . 
 
(b) Authority to Practice.  Except as hereinafter provided in section (c), no 
person shall practice law in this state or represent in any way that he or she may 
practice law in this state unless the person is an active member of the state bar, 
and no member shall practice law in this state or represent in any way that he or 
she may practice law in this state, while suspended, disbarred, or on disability 
inactive status. 
 
(c) Exceptions.  Notwithstanding the provisions of section (b): 
 
 . . . . 
 

13. In any administrative matter before the Arizona Department of 
Revenue, the Office of Administrative Hearings relating to the Arizona 
Department of Revenue, a state or county board of equalization, the Arizona 
Department of Transportation, the Arizona Department of Economic Security, 
the Arizona Corporation Commission, or any county, city, or town taxing or 
appeals official, a taxpayer may be represented by (1) a certified public 
accountant, (2) a federally authorized tax practitioner, as that term is defined in 
A.R.S. § 42-2069(D)(1), or (3) in matters in which the dispute, including tax, 
interest, and penalties, is less than $5,000.00 (five thousand dollars), any duly 
appointed representative.  A legal entity, including a governmental entity, may 
be represented by a full-time officer, partner, member or manager of a limited 
liability company, or employee, provided that:  the legal entity has specifically 
authorized such person to represent it in the particular matter; such 
representation is not the person’s primary duty to the legal entity, but secondary 
or incidental to other duties relating to the management or operation of the legal 
entity; and the person is not receiving separate or additional compensation (other 
than reimbursement for costs) for such representation. 

 
. . . . 
 

Arizona Revised Statutes section 42-2069(D)(1): 
 
 1. “Federally authorized tax practitioner” means an individual who 
is authorized under federal law to practice before the United States internal 
revenue service if the practice is subject to federal regulation under 31 United 
States Code § 330.  Federally authorized tax practitioner includes any person 
who is engaged in practice with one or more federally authorized tax 
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practitioners and who is subject to the same standards of practice and ethics 
requirements as a federally authorized tax practitioner. 
 

31 United States Code section 330: 
 

 (a) Subject to section 500 of title 5, the Secretary of the Treasury 
may - 
 

 (1) regulate the practice of representatives of persons before 
the Department of the Treasury; and 
 
 (2) before admitting a representative to practice, require that 
the representative demonstrate - 
 
  (A) good character; 
 
  (B) good reputation; 
 
  (C) necessary qualifications to enable the 
representative to provide to persons valuable service; and 
 
  (D) competency to advise and assist persons in 
presenting their cases. 
 

 (b) After notice and opportunity for a proceeding, the Secretary may 
suspend or disbar from practice before the Department a representative who - 
 
  (1) is incompetent; 
 
  (2) is disreputable; 
 
  (3) violates regulations prescribed under this section; or 
 
  (4) with intent to defraud, willfully and knowingly misleads 
or threatens the person being represented or a prospective person to be 
represented. 
 
 . . . . 
 

Treasury Department Circular No. 230 Rev., Part 10 - Practice before the Internal Revenue 
Service. 
 
 Section 10.0. Scope of Part. 
 

 This part contains rules governing the recognition of attorneys, certified 
public accountants, enrolled agents, and other persons representing taxpayers 
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before the Internal Revenue Service.  Subpart A of this part sets forth rules 
relating to the authority to practice before the Internal Revenue Service . . . . 

 
  . . . . 
 

Section 10.2. Definitions. 
 
 As used in this part, except where the text clearly provides otherwise: 
 
 (a) Attorney means any person who is a member in good standing of 
the bar of the highest court of any State, territory, or possession of the United 
States, including a Commonwealth, or the District of Columbia. 
 
 (b) Certified public accountant means any person who is duly 
qualified to practice as a certified public accountant in any State, territory, or 
possession of the United States, including a Commonwealth, or the District of 
Columbia. 
 
 . . . .  
 
 (e) Practitioner means any individual described in paragraphs (a), 
(b), (c), or (d) of § 10.3. 
 
 . . . . 
 

Section 10.3.  Who may practice. 
 

 (a) Attorneys.  Any attorney who is not currently under suspension 
or disbarment from practice before the Internal Revenue Service may practice 
before the Internal Revenue Service by filing with the Internal Revenue Service 
a written declaration that he or she is currently qualified as an attorney and is 
authorized to represent the party or parties on whose behalf he or she acts. 
 
 (b) Certified public accountants.  Any certified public accountant 
who is not currently under suspension or disbarment from practice before the 
Internal Revenue Service may practice before the Internal Revenue Service by 
filing with the Internal Revenue Service a written declaration that he or she is 
currently qualified as a certified public accountant and is authorized to represent 
the party or parties on whose behalf he or she acts. 
 
 (c) Enrolled agents.  Any individual enrolled as an agent pursuant 
to this part who is not currently under suspension or disbarment from practice 
before the Internal Revenue Service may practice before the Internal Revenue 
Service. 
 
 . . . .  
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Discussion: 
 
Is (i) an attorney practicing outside the State of Arizona and not admitted to practice law 
in Arizona, (ii) a Certified Public Accountant, or (iii) an enrolled agent before the Internal 
Revenue Service, who submits a request to the Arizona Department of Revenue for a 
private taxpayer ruling or an information letter on behalf of an out-of-state client 
engaged in the unauthorized practice of law in Arizona?  No, as long as the attorney, 
CPA, or enrolled agent is not suspended or disbarred from practicing before the United 
States Internal Revenue Service. 
 
Any inquiry into what legal services may or may not be provided by a person not admitted to 
practice law in the State of Arizona must begin with reviewing the Arizona Supreme Court’s 
2003 definition of what is “the practice of law” as set forth in Arizona Supreme Court Rule 
31(a)2.A.  In brief, “practicing law” in Arizona includes preparing any document through any 
medium for filing before any administrative agency for a specific person or entity.  Only 
members of the State Bar of Arizona and certain specific categories of non-lawyers are 
authorized by the Supreme Court to practice law in Arizona.   
 
The preparation of a request to the Arizona Department of Revenue for a private taxpayer 
ruling or an information letter on behalf of another person clearly constitutes the practice of 
law, as defined in Arizona Supreme Court Rule 31(a)2.A.  However, 26 exemptions from the 
general restriction of the right to practice law in the State of Arizona to members of the State 
Bar of Arizona are set forth in Arizona Supreme Court Rule 31(c), including an exemption in 
paragraph 13 of Rule 31(c) for certified public accountants and other federally authorized tax 
practitioners to represent a taxpayer before, amongst others, the Arizona Department of 
Revenue. 
 
Federally authorized tax practitioners are defined in Treasury Department Circular No. 230 
Rev., Part 10 - Practice before the Internal Revenue Service, which is promulgated pursuant to 
the authority granted to the United States Secretary of the Treasury by section 330 of Title 31 
of the United States Code, to include: 
 
 (a) attorneys who are members in good standing of the bar of the highest court of 
any State, territory, or possession of the United States, including a Commonwealth, or the 
District of Columbia, and who are not currently under suspension or disbarment from practice 
before the Internal Revenue Service; 
 
 (b) certified public accountants who are duly qualified to practice as a certified 
public accountant in any State, territory, or possession of the United States, including a 
Commonwealth, or the District of Columbia, and who are not currently under suspension or 
disbarment from practice before the Internal Revenue Service; and 
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 (c) enrolled agents who have qualified to practice before the Internal Revenue 
Service in compliance with the requirements of Circular 230 and who are not currently under 
suspension or disbarment from practice before the Internal Revenue Service. 
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